"RUŽA" Nura Bazdulj-Hubijar

...Dobrodošlicu na ovaj blog...zeli vam...Ly$ic@(Armina)....

17.02.2008.

Nura Bazdulj-Hubijar "RUŽA"

Naslov djela:"Ruža"
Osnovni podaci o piscu:Nura Bazdulj-Hubijar rodena je 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče.Od 1954 godine zivi u Sarajevu gdje zavrsava osnovnu i srednju skolu,Medicinski fakultet i specijalizaciju.Zivi u Travniku i radi kao ljekar specijalista-mikrobiolog.
Do sad je objavila zbirku pjesama za djecu "Ja,slavni ja"(Drgari,Sarajevo,1988).Nedeljnik UNA objavio je u nastavcima skracene verzije romana "Sensible con dolore"(1990) i Srna (1991).
U godinama rata,uz naporan rad ljekara,nastavlja sa pisanjem,pa 1994. "Svijetlost" objavljuje roman "Rosa Canina".
Roman "Ljubav je sihirbaz,babo" preveden je na norveski jezik,dokje vise tekstova uvrsteno u skolske citanke,a roman "Ruža" u lektiru...
Vrijeme zbivanja radnje:Prije rata;kraj 20. stoljeca
Mjesto zbivanja radnje:U bolnici i u kuci(u Travniku)
Tema:Ljubav djevojcice Minje prema usamljeTahiru
Ideja:Ne treba kriti ljubav,nego je pokazati pogotovo ako je prva onda je najljepsa,a prave stvari se vide sam srcem;...Covjek je bogat onoliko koliko ljubavi moze dati onima oko sebe;...Birajmo slijedeci svijet,prema onome sto smo naucili na ovome...
Glavne licnosti:Minja,Tahir,Dinko...
Sporedne licnosti:Majka-Jelena.otac-Zlatan,Robi,baba Milja,,teta Lucija,doktor Drapic.sestra Mira,Toni.kanarinci Ćire i Cicka,doktor Maric,od babe Milje sin i snaha,doktorica Bahra.nastavnica Sosa,razrednica Slavica,Zoka Misic,Tahirova majka,Suada,Lidija,Senka...
Osobine likova:
Minja-zivahna i bolesljiva djevojcica.Lijepa je,ima dugu plavu kosu,zelene ociBila bi radosna svaki put kad bi nasla ruzu na prozoru.Tad je duboko razmisljala o nekom djecaku svojih snova kojem nikad nije vidjela lice.Sa punih cetrnaest godina zivjela je u obrazovanooj porodici,ali zbog loseg posla roditelji joj nisu mogli ponuditi raskos...
Tahir-visok,koscat sesnaestogodinjak.uvijek neuredan i neugledan,guste kovrdave,crne kose.Oci su mu bile krupne i toliko crne da se cini da nikad niste vidjeli tako nesto crno.Vjecito mrk i odbojan,cutljiv usamljenik.Druzio se sa Robijem.Sve druge je izbjegavao,tako su vremenom i njega poceli izbjegavati.Bio je zivahno i veselo lice,veseliji cak i od Minje,ako je to uopste moguce,sve do trenutka kada je njegov otac umro i od tad se druzi samo sa Robijem i postao je cutljiv i povucen.On,taj vjecito mrki momak,smislio je zivotnu bajku.Svake bi veceri,tacno u deset sati.Minja bi pala u ljubavne snove,kad je konacno shvatila da je taj mrki momak njena zivotna ljubav,tog djecaka vise nije bilo.Zivio je u siromasnoj porodici prvo bez oca,a onda i bez majke.Opis kuce u kojoj je zivio:"Mala kuca pokrivena crvenim plehom,okruzena crvenim tarabama,nadnesena nad Lasvu".
Dinko-lijep,kao lijepa slika,visok,skladno graden,ispod gustih obrva gledala su sva krupna smeda oka osjencena dugackim trepavicama,kosa sjajna,boje zita koje zri,nimalo lezernosti,nemara,bez maste i ideja.suhoparan.nezreo i dosadan.Nije nikad volio uciti i prolazi bi vrlodobrim.Minja je htjela zavrsiti studij i biti u nekoj velikoj kuci,no Dinko to nije htio.Kad god bi se Dinko i Minja nasli u nekoj setnji on bi poceo pricati o nekim dosadnim temama i brinuo se samo o sebi i svom fizickom izgledu.Matori,kako je zvao svog oca,bio je veoma bogat,bez skole dosao je do bogastva.Bio je ista generacija kao i Minja.
Majka-Jelena-stalno brine za sebe i svoj izgled,pola dana provodi ispred ogledala sminkajuci se,a pola noci skidajuci tuu sminku,a ne daje puno paznje svojoj djeci.
Otac-Zlatan-brizan,njezan,brine o svojoj djeci i ima mali trbuscic...
Robi-stariji od Minje 2 god.
Teta Lucija-draga,okrugla,debeljuca sa pravim ocima i naglasenim podvoljkom,oci su joj odavale neku unutrasnju dobrotu i mirnocu.
Od babe Milje sin-nizak i koscat,ispijena,suha lica,sitnih lukavih ociju i dugacka nosa.
Od babe Milje snaha-debela,tusta,rijetke ride kose,usta joj nisu bila duza od filtera za cigaretu,debela kao drvce od sibice,kvarni zubi,odvratan usiljen osmijeh i pogled zmije sto sprema da napadne zrtvu..
Sosa-smijesna izgleda i ponasanja,profa srpskohrvatskog,niska,debeljuskasta,rijetke,ravne smede kose,nesto ukosenih oociju i malenih usta,kratkog,prcastog nosa..

<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829